Pages

Tuesday, 1 January 2013

Dari Dapur Aditakesa: Kunyit theme



Hari pertama tahun baru. Takdak agenda menarik pon. Duduk rumah and tengok tv je. Malas nak keluar time-time poket nyawa-nyawa ikan ni.

Hari ni, entah macam mana teringin nak makan asam pedas siam @ keng som. So gi jugak la ke AEON Jusco untuk beli bahan-bahan untuk masak bende alah nie.

Nak taw macam mana nak buat keng som ikan ni? Okeh, follow je step-step kat bawah ni.

Keng Som Puteri Kembong (feeling-feeling Chef kat Masterchef la pulak)

Bahan-bahan:

Bahan A: Kisar bahan-bahan kat bawah ni:-
  • Cili padi 5 tangkai (kalo nak pedas lebihkan, kalau tak nak pedas, kurangkan.
  • Beras yang direbus 1 sudu makan
  • Kunyit hidup.
  • Sedikit belacan (nak sedap, cari belacan madu Kuala Perlis). 
  • Bawang putih 4 ulas.
  1. Ikan Kembong 5 ekor, saiz sederhana. Nak guna ikan lain pon boleh.
  2. Timun tua sebijik, potong suka hati. Nak ganti ngan bendi atau terung pon boleh.
  3. Daun kesum segenggam, dibuang tangkai.
  4. Garam, gula dan serbuk perasa.
  5. Jus limau nipis, dua biji.
  6. Bunga Kantan sekuntum, dibelah empat.
  7. Air .
  8. Sebatang serai, diketuk.

Jom masak...
  1. Panaskan bahan yang dikisar dengan api sederhana hingga masak.
  2. Masukkan air secukupnya dan serai.
  3. Bila air mendidih, masukkan timun, bunga kantan, jus limau nipis. Boleh tambah asam keping kalo nak.
  4. Masukkan ikan dan daun kesum bile timun dan bunga kesum dah lembut, yakni masak.
  5. Bile ikan dah masak, masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
  6. Tadaaaa.....



Menu kedua hari ni, Masak Lemak Cili Api Daging dengan Rebung. 

Bahan Kisar:
  • Cili padi 15 biji.
  • 3 ulas bawang merah.
  • 3 ulas bawang putih.
  • 2 cm kunyit hidup.
Bahan-bahan lain:
  1. 300 gram daging cincang.
  2. Rebung yang direndam semalaman, diracik halus.
  3. 2 cawan santan.
  4. 2 cm halia, dimayang.
  5. 2 batang serai diketuk.
  6. 2 keping asam keping.
  7. Daun kunyit, dipotong halus.
  8. Sedikit air.
  9. Garam, dan serbuk perasa.
Jom masak bersama aditakesa...
  1. Panaskan bahan yang dikisar dan halia hingga masak.
  2. Masukkan daging, serai dan sedikit air. Tunggu higga daging empuk.
  3. Masukkan asam keping dan rebung. Tunggu lagi hingga rebung masak.
  4. Masukkan santan. Masak kuah menjadi pekat. 
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa.
  6. Taburkan daun kunyit dan tutup la api tuh.
  7. Tadaaaa..... sedia untuk dimakan.

Try la resepi khas dari Chef Aditakesa ni. Kalau dah try, bagitaw le kat aku camne hasil dia. Kan best berkongsi-kongsi neh. Hahaha....

Ops, lupa pulak nak wish, thanks to my kitchen assistant hari ni, Joe sebab tolong sediakan bahan-bahan ni.  Pandai abang Joe kita potong memotong bahan-bahan tu. Seni betul. Hehehehe..

No comments:

Post a Comment