Hari pertama tahun baru. Takdak agenda menarik pon. Duduk rumah and tengok tv je. Malas nak keluar time-time poket nyawa-nyawa ikan ni.
Hari ni, entah macam mana teringin nak makan asam pedas siam @ keng som. So gi jugak la ke AEON Jusco untuk beli bahan-bahan untuk masak bende alah nie.
Nak taw macam mana nak buat keng som ikan ni? Okeh, follow je step-step kat bawah ni.
Keng Som Puteri Kembong (feeling-feeling Chef kat Masterchef la pulak)
Bahan-bahan:
Bahan A: Kisar bahan-bahan kat bawah ni:-
- Cili padi 5 tangkai (kalo nak pedas lebihkan, kalau tak nak pedas, kurangkan.
- Beras yang direbus 1 sudu makan
- Kunyit hidup.
- Sedikit belacan (nak sedap, cari belacan madu Kuala Perlis).
- Bawang putih 4 ulas.
- Ikan Kembong 5 ekor, saiz sederhana. Nak guna ikan lain pon boleh.
- Timun tua sebijik, potong suka hati. Nak ganti ngan bendi atau terung pon boleh.
- Daun kesum segenggam, dibuang tangkai.
- Garam, gula dan serbuk perasa.
- Jus limau nipis, dua biji.
- Bunga Kantan sekuntum, dibelah empat.
- Air .
- Sebatang serai, diketuk.
Jom masak...
- Panaskan bahan yang dikisar dengan api sederhana hingga masak.
- Masukkan air secukupnya dan serai.
- Bila air mendidih, masukkan timun, bunga kantan, jus limau nipis. Boleh tambah asam keping kalo nak.
- Masukkan ikan dan daun kesum bile timun dan bunga kesum dah lembut, yakni masak.
- Bile ikan dah masak, masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
- Tadaaaa.....
Menu kedua hari ni, Masak Lemak Cili Api Daging dengan Rebung.
Bahan Kisar:
- Cili padi 15 biji.
- 3 ulas bawang merah.
- 3 ulas bawang putih.
- 2 cm kunyit hidup.
- 300 gram daging cincang.
- Rebung yang direndam semalaman, diracik halus.
- 2 cawan santan.
- 2 cm halia, dimayang.
- 2 batang serai diketuk.
- 2 keping asam keping.
- Daun kunyit, dipotong halus.
- Sedikit air.
- Garam, dan serbuk perasa.
- Panaskan bahan yang dikisar dan halia hingga masak.
- Masukkan daging, serai dan sedikit air. Tunggu higga daging empuk.
- Masukkan asam keping dan rebung. Tunggu lagi hingga rebung masak.
- Masukkan santan. Masak kuah menjadi pekat.
- Masukkan garam dan serbuk perasa.
- Taburkan daun kunyit dan tutup la api tuh.
- Tadaaaa..... sedia untuk dimakan.
Try la resepi khas dari Chef Aditakesa ni. Kalau dah try, bagitaw le kat aku camne hasil dia. Kan best berkongsi-kongsi neh. Hahaha....
Ops, lupa pulak nak wish, thanks to my kitchen assistant hari ni, Joe sebab tolong sediakan bahan-bahan ni. Pandai abang Joe kita potong memotong bahan-bahan tu. Seni betul. Hehehehe..
No comments:
Post a Comment