Pages

Thursday, 6 June 2013

Nasi Dagang Terengganu ala Chef Aditakesa


Dah berkali-kali makan kat kedai. Biasa-biasa saja rasa, macam ada bahan yang tak kena. Kebetulan, kawan Adi, wife dia warga Terengganu Tulen. So, mengecek la wife dia suruh ajar Adi buat nasi dagang ala Terengganu.

Honestly, rasa dia lebih meletup dari rasa nasi dagang yang dijual kat kedai-kedai, pasar malam, pasar siang. Terangkat habis. Dulu, Adi tak la jadi hantu nasi dagang, tapi la ni, pantang ada masa terluang, Adi akan masak nasi dagang.

Tak susah tapi a bit renyah. Bahan pon tak lah sebanyak mana, cuma kena rajin saja. So kalau nak buat nasi dagang, follow la resepi Adi ni. Confirm tak tidor malam. Hahaha...

Bahan-bahan untuk Nasi Dagang ala Aditakesa.
1/2 kg beras nasi dagang (rendam semalaman)
1 sudu makan halba
3 ulas bawang merah dipotong halus
1 gelas air kelapa
1 gelas pati santan (make sure santan segar, santan kotak tak best)
2.5 cm halia sebesar ibu jari di potong halus
1 sudu teh garam

Bahan-bahan untuk Kari Ikan Tongkol ala Aditakesa.
1 kilo ikan tongkol, direbus dengan asam keping dan garam
1 bungkus serbuk kari ikan Faiza (komisen please)
2 sudu makan cili giling
3 ulas bawang putih ditumbuk bersama-sama dengan 3 ulas bawang merah
2 cawan santan pekat
Berkeping-keping asam keping
Garam
Serbuk perasa 
Minyak masak

Bahan-bahan untuk Kari Ayam ala Aditakesa
1/2 kg ayam dipotong suka hati dan dibersihkan
1 bungkus serbuk kari ayam Faiza (komisen please) 
3 ulas bawang putih ditumbuk bersama-sama dengan 3 ulas bawang merah
2 sudu makan cili giling.
2 cm halia dipotong halus
3 cawan santan pekat
2 keping berkeping-keping
3 sudu makan kerisik
Garam dan serbuk perasa
Minyak masak

Cara memasak nasi:-
  1. Basuh dan toskan beras yang direndam semalaman tu.
  2. Sediakan pengukus. Bila air dalam pengukus dah mendidih, kukus beras selama 10-15 minit. Selalunya, bila wap keluar dari pengukus, menandakan beras tu dah sedia untuk proses seterusnya.
  3. Masukkan beras ke dalam bekas. Gaul beras yang masih panas dengan air kelapa sedikit demi sedikit sehingga beras nampak basah. Untuk keenakan yang lebih, gunakan air kelapa yang manis.
  4. Kukus semula beras tersebut untuk 10-15 minit lagi.
  5. Lagi sekali, angkat beras dan masukkan ke dalam bekas. Gaulkan pula dengan halba, halia dan bawang merah. Kalau beras tu terasa a bit dry, tambahkan sikit air kelapa.
  6. Kukus kembali nasi selama 15-20 minit.
  7. Angkat nasi dan gaulkan dengan santan yang dicampur dengan garam. Gaul sebati hingga nampak pecah minyak. Nasi dah sedia untuk dihidangkan. Mudah bukan.
 

Cara Memasak kari ikan:-
  1. Tumis bawang yang dilumatkan sehingga kekuningan. 
  2. Masukkan cili giling dan tumis sehingga separuh masak. Kalo nak pedas, tambah lagi cili giling ni.
  3. Masukkan rempah kari dan sedikit air. Kacau perlahan-lahan hingga naik bau.
  4. Masukkan santan, ikan dan asam keping, tunggu hingga mendidih.
  5. Masukkan garam, serbuk perasa dan air asam jawa (jika perlu).
  6. Tunggu sehingga kuah pekat dan...
  7. ... sedia untuk dihidangkan.

Cara memasak kari ayam:-
  1. Tumis bawang yang dilumatkan dan halia sehingga kekuningan. 
  2. Masukkan cili giling dan tumis sehingga separuh masak. Kalo nak pedas, tambah lagi cili giling ni.
  3. Masukkan rempah kari dan sedikit air. Kacau perlahan-lahan hingga naik bau.
  4. Masukkan ayam, asam keping dan kerisik. Gaul hingga rata.
  5. Masukkan sedikit air dan tunggu hingga mendidih.
  6. Bila mendidih, masukkan santan, perlahankan api, tutup periuk dan tunggu hingga mendidih. Sesekali kacau la kari tu.
  7. Bila kuah dah pekat, masukkan garam, serbuk perasa dan air asam jawa (jika perlu).
  8. Tunggu seketika untuk garam hancur dan sebati dengan masakan.
  9. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Hope korang dapat cuba resepi ni. Beras untuk nasi dagang ni mahal sikit. Kalau kat Padang besar tu, harga dia around RM 6 sekilo. So, korang boleh juga kalau nak campur dengan beras biasa. Rationya 1:1.

Selamat mencuba dan selamat makan sedap.

No comments:

Post a Comment