Tajuk kali ni memang tak boleh belah. Hahahaha. Laksa menangis... Sebab apa menangis?? Biar lah menjadi rahsia aku je.
Okehh, sabtu lepas, selepas berhari-hari gian nak makan laksa Perlis, akhirnya berkesempatan juga la untuk buat sendiri. Sebenarnya, aku ni dah bertahun tak jamah laksa ni. Phobia. Last sekali rasanya 2 tahun lepas kali terakhir aku makan laksa, and then, 3 hari lebih aku sakit. Aku dengan benda berangin nie memang kalah.
So, kali ni aku nak ceritakan cara-cara aku masak Laksa Menangis Kuala Perlis.
Bahan-bahan:
2 bungkus laksa direndam semalaman dan direbus hingga lembut
Seikat daun selom di potong halus
Timun dipotong halus
Bawang besar dipotong halus
Telur rebus
Cili potong
Bahan-bahan untuk kuah:
1 1/2kg isi ikan kembung direbus dengan asam keping dan dikisar
15 keping asam keping
15 tangkai cili kering direbus dan dikisar
15 ulas bawang merah dikisar
2 cm belacan madu Kuala Perlis
1 kuntum bunga kantan dibelah 4
segenggam daun kesum (ambil daun saja)
Air
Garam dan serbuk perasa
Cara memasak:
- Isi ikan yang dikisar dicampur dengan air direbus dalam periuk besar. Boleh juga campurkan baki air rebusan ikan tadi dan tulang-tulang ikan tu pon boleh dikisar hingga halus dan ditapis.
- Masukkan belacan, asam keping, cili kering dan bawang yang dikisar. Didihkan dengan apa sederhana.
- Apabila mendidih, masukkan bunga kantan. Biarkan ia mendidih sehingga bahan-bahan yang dicampur tadi sebati rasanya. Jika kuah berkurangan, boleh la tambahkan lagi air.
- Tambah garam dan serbuk perasa.
- Masukkan daun kesum dan biar lagi hingga daun kesum masak.
- Kuah Laksa Menangis dah siap dan boleh dihidangkan bersama-sama dengan daun selom, timun, bawang besar dan telur rebus. Kalau nak lebih pedas, masukkan sekali cili potong.
- Gerenti menangis kepedasan selepas tu. Hehehehe. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment